Alla intressen
iFokus
Annons:
Etikett505-recept
Läst 14296 ggr
Tom-B
2009-11-25 12:33

Röka fisk. Ugnen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att röka fisken Du fångat, är både en rolig och trevlig hobby, och det ger också en annorlunda och många gånger godare smak på fångsten.

Att röka sina matvaror var ett sätt på äldre tider att bevara fisken och köttet. Andra sätt var ju saltning, surströmminginläggning, och isdösar.

Man ansåg på vissa håll att röken var alltför värdefull att släppas rakt ut genom en rökgång eller bara hål i taket. Du har kanske själv sett t ex Vikingahus utan glugg i taket. Nej, man behöll röken uppe under takåsen, och hängde upp det som skulle rökas högt upp i taket.

Det finns två olika metoder att röka på, Kallrökning och Varmrökning.

Kallrökningens rökugn fordrar speciell utformning. Eldstaden, där man lägger veden och det spån som skall ge den lite speciella smaken (Om spånen se nedan). Ett horisontellt, lite snett uppåtgående rör mot rökutrymmet på kanske upp mot 5 meter. Det är här röken skall hinna kallna, så röret skall vara helt oisolerat. Röken bör vara högst 30 gr. Och själva tunnan, eller motsvarande murad el. dyl., där fisken hänges/lägges på galler.

Varmrökningen är enklare, går fortare och fordrar inte ett så komplicerat rökungsutrymme. Nästan att man "tager vad man haver". Använd vilket metallkärl som helst, bara det går att tätt försluta med lock, och att det går att ordna ett galler ett antal centimetrar från botten. Här nedan får du lite tips om olika rökugnar.

Hemmabygget, om man vill ha lite större, tag ett gammalt oljefat, kapa av locket, och gör någon lämplig upphängning för galler en bit ner i tunnan, eller bara några järntenar lagda över öppningen att hänga fisken i. VARNING! När/om du kapar av locket på oljefatet med en vinkelslip eller motsvarande, kan gnistorna tända på oljerester eller ev gasblandning inne i fatet. Och hela alltet kan explodera med en ordentlig smäll och effekt. Händer detta, går du inte skadefri därifrån. Om du går alls.

Man kan naturligtvis göra en mer stabil rökugn. Murad av lecablock, murad av natursten eller dylikt, på en stadig grund, t ex betongplatta. Storlek 80x80 cm, 90x90 eller 100x100 cm. Eller hur du vill. Gör den åtminstone 1,5 m hög, gärna något högre. Själva eldhärden gör du en bit upp från betongplattan, ca 30 - 50 cm, och den kan göras av en tjockare plåt, eller ett rutnät av armeringsjärn med rutöppning ca 2x2 cm. Lägg något ovanpå, t ex makadam.

Men man kan också ta en gammal bykgryta. Elda under grytan, när den är ordentligt varm lägg i t ex enris upp till en tredjedels höjd av grytan. Lägg ett hönsnät över grytan. Låt nätet svacka något, så du får på locket när fisken lagts på. Täta så gott det går mellan gryta och lock.

En klotgrill, typ Weber, med lock är också alldelesutmärkt. Spjället i locket helstängt, spjället i botten halvöppet, eller så att åtminstone inte glöden slocknar. Helöppet bottenspjäll ger en för varm rökning.

Det finns ju i handeln också att köpa både stora och små rökugnar. Den välkända ABU-röken, se bild, t ex finns i två storlekar. Passar bra för den lille hobbyrökaren. Det finns även andra likartade små rökugnar.

När du använder ABU-röken, och liknande fabrikat, använd inte den medföljande lilla eldstaden. Lägg rökugnen istället ovanpå ett campingkök. Helst gasoldrivet, då kan du reglera lågan och därmed värmen. Det är annars problemet med de små ugnarna, det blir för varmt.

Röken bör inte bli varmare än 60 gr. Använd termometer och försök hålla 50 - 60 gr.

På Matlust i Fokus finns ytterligare ett tips om hemmabyggd rökugn, se länken Rökgeneratorn.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Annons:
Loucar
2009-11-25 14:12
#1

Kan tipsa om ett annat sätt jag minns att när jag var liten så plocka min mamma enris och la detta i en gjutjärnsgryta med folie i o sen folie på om jag inte minns fel o sen rökte hon strömming på det viset. Minns att det var rätt gott.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Tom-B
2010-08-03 11:38
#2

Vill du läsa mer, hittar du här på länken Röka … en bok i ämnet.

Inte så dyr, bara 89:- kr-

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

[RadioMG]
2012-11-17 19:53
#3

Gammal tråd, men jag vill ändå lägga ett inlägg. :)

Jag har själv en ABU rök och är riktigt nöjd med den. Liten och smidig och röker som en gud :) När abborren är på G här i Kävlinge/Löddeå så är det en njutning att ha med den och röka fisken direkt. Själv brukar jag röka den först och sedan ta av den, lägga lite dill och smör i fisken och grillar den snabbt så smöret smälter. Det är mumma!!

Tom-B
2012-11-17 22:24
#4

Vad röker du med? Alspån?

Jag brukar ha alspån och så tar jag i naturen en liten färsk enkvist och lägger dit. Eller tar jag ett par färska (kan vara gamla men uppblötta) korta äppelkvistar.

Färskt eller uppblött, för annar blir det ingen rö utan dom brinner upp direkt.

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

[RadioMG]
2012-11-17 22:32
#5

Jag köper färdig mix. När jag bodde i kristinehamn så köpte jag en mix påse av en bonde som själv höll på med rökeri. Han hade mix av olika trädslag. Jag köpte en 5 kg av honom för 30 kr, helt klart värt priset :)

Jag brukar använda en spejflaska för att blötta, tycker det är bäst. Först får man upp värmen och sedan blöttar. Det understa lagret lägger jag helt torrt, det översta blötar jag som sagt med flaska..

[Björn.B]
2012-11-19 16:31
#6

Jag köpte mig en Bradley Smoker. Billiga rökugnar saknar tempratur mätare vilket är viktigt vid fiskrökning.

Annons:
Upp till toppen
Annons: