Alla intressen
iFokus
Annons:
Etikett505-recept
Läst 5316 ggr
Tom-B
2009-12-15 11:59

Snapsen blandar du själv

Att göra sin egen essens att sen blanda i Renat, Special eller Vodka, är inte svårt. Möjligtvis ibland lite tidsödande, och det tar tid innan essensen blir färdig.

Fast det behöver inte heller ta så lång tid, men då får man mer en smaksatt sprit.

För att göra essensen behövs en glasburk med lock, gärna färgad, i något fall en nagelsax, samt tålamod.

Om Glasburken är ofärgad bör den under "tillverkningsprocessen" förvaras mörkt, är den mörkfärgad (brun el. dyl.) behövs det inte.

Glasburken bör också under tiden ej förvaras i kylskåpet, utan i lagom rumstemp, eller bara något svalare, 15 - 20 gr.

Glasburken måste vara väl rengjord, eftersom spriten blir rätt utspädd under processen, och det kommer att stå upp emot två månader till ett halvår. Diskar du med diskmedel, skölj väl i varmt vatten.

När du börjar att testa vilken snapssort du gillar bäst, använd en glasburk typ Honungsburk. Den är lagom stor första gången. Men gör du av t ex Hallon, är ju själva bäret så stort, så sedan går det åt en större burk, om du vill att essensen skall räcka hela året (beror ju på vilken konsumtion du har). Och Hela växter stoppar man väl oftast direkt i flaskan spriten är köpt i.

Det andra som behövs är förstås Bären/Frukten, Bladen eller Hela växter. Och i vissa blandningar Socker eller Honung.

Vilken styrka på spriten du skall ha är en smaksak. Själv använder jag mest 32 %-igt Brännvin Special. Visserligen blir alkoholhalten utspädd av bärsaften, men det räcker för mig. Möjligtvis till mycket saftrika bär, typ Svarta vinbär, är Renat 37,5 % bättre. Vill du ha starkare är det Kron-Vodka 40 % som gäller.

Listan på den egenblandade snapsen kan bli hur lång som helst. Och en förhoppning är att listan kan fyllas på av även andra. Detta inlägg blir därför en Inledning (ovan) och sedan ett Register i bokstavsordning vartefter blandningarna kommer in.

Den enda snabbtillverkade snapsen du kan, av mina förslag, få färdig på bara någon timme till några dagar är Citronsnapsen, länk Citronsnaps. Det är egentligen den enda som hinns med till Jul. Så den börjar jag med.

Receptlistan

Citronsnaps, den snabba, länk Citronsnaps.

Mannerheim, också snabb, länk Mannerheim.

Risösnaps, ytterligare en snabbis. Se länk på inlägget # 1 nedan.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Annons:
Tom-B
2009-12-27 11:53
#1

Och här kommer ytterligare en som blir klar på 4 dagar. Så snabbt igång, så är den färdig till Nyår.

Länken till Risösnapsen.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Tom-B
2010-04-03 11:39
#2

Påsksnapsen på G!

Idag är det DEN STORA DAGEN!. Frånsett att det är Påskafton.

I augusti i fjol plockade jag blåbär en bit upp på fjället i Sälen. Och lade den i glasburk och fyllde med Renat.

Idag, drygt 6 månader senare (har inte provsmakat!) skall den filtreras och blandas till angenäm styrka och smak. Hoppas det blir en höjdare.

Vill du ha förslag på flera egenblandade snapsar, även sådana du hinner fixa under dagen, snabbsnaps, så hittar du recepten under Grupp 580.

Låt dig väl smaka i lagom mängd!

God Påsk!

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Maria
2010-04-03 16:51
#3

Tack för tips. Citronsnapsen verkar riktigt "somrig" så den passar säkert till sillen på midsommar. Den ska jag provaGlad

Min egen favorit är JohannesörtFlört Röd, grann och besk.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Tom-B
2010-04-03 17:16
#4

Håller med du!

Det är bara det där att plocka Johannisörtknoppen/blomman. Det tar sån´n gruvlig tid att få ihop tillräckligt för att göra essensen. Jag använder nagelsax. Det skall ju komma med så lite gröna kronblad och själkar som möjligt.

Men jag gör den varje år, så det blir allt en så´n liten en till påskasillen också. Och Hallonsnaps på fjällhallon från Sälen.

Här ska njutas!.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Maria
2010-04-03 18:55
#5

Hallonsnaps låter också ljuvligtFlört

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Ronny-K
2013-08-27 08:42
#6

Tom!
Jämmer o elände.
Länkarna till snapsrecepten fungerar inte…

Annons:
Tom-B
2013-08-27 09:36
#7

Det får jag ta och kolla upp.

Just nu lite uppnystat men jag återkommer.

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Tom-B
2013-08-28 17:15
#8

Då kör vi utan länk och skriver direkt.

Citronsnapsen/Sistaminutensnapsen.

Blir klar på 10-15 minuter.

Behov: 
1 flaska Brännvin, 35 cl (det räcker mer än väl till Sambon och mig).
1 citron

Skölj, tvätta av citronen.

Tag en potatisskalare och hyvla av 2 - 3 remsor skal ca 3 cm långa.

Var så noga du kan och undvik att få med det vita underskalet. 
Lite grand gör inte så mycket. 

Stoppa ner remsorna i Brännvinet och låt dra 10 minuter eller längre.
Ju längre remsorna ligger i, desto mer citronsmak. Men för länge ger en beskhet.
Du får smutta lite grand under processen och känna efter vad du trivs bäst med.

Låt inte citronremsorna ligga i hela middagen, då blir det för mig knappt drickbart.

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Tom-B
2013-08-28 23:05
#9

Och så Risösnapsen.

En snabbis som blir klar på 4 dagar.

Risösnaps
2 kvistar fransk Dragon
2 kvistar Citronmeliss
1 sockerbit
1 flaska Brännvin Special, 75 cl
Se till att sockerbiten löser sig.
Stoppa ner kvistar och sockerbit i flaskan.
Låt det hela dra 4 dygn.

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Ronny-K
2013-08-29 10:09
#10

Tack Tom!

Upp till toppen
Annons: